Bisdom Breda ingedeeld in vijf missionaire zones

Bisdom Breda ingedeeld in vijf missionaire zones
 
Bisschop Liesen vraagt de parochies in bisdom Breda om in vijf pastorale zones intensief met elkaar te gaan samen werken. In de zones gaan parochies samen gestalte geven aan de Missionaire Kerk. De Sint Annaparochie zal gaan horen bij een zone met vijf andere omliggende parochies.

Tijdens een studiedag voor de pastorale beroepskrachten van het bisdom, op woensdag 21 juni 2023, zijn de pastorale zones gepresenteerd. De Sint Annaparochie komt in een zone met Sint Christoffelparochie (Halsteren), Lievevrouweparochie (Bergen op Zoom), parochie De Bron (Hoogerheide), parochie O.L.V. in het Woud (Wouw), St. Norbertusparochie (Roosendaal), onder de noemer “Brabantse Wal”.

Werken aan de Missionaire Kerk vraagt om een pastorale bekering. De bisschop van Breda realiseert zich dat vertrouwde pastorale werkwijzen niet meer voldoen. Het geloof van de Kerk is in de samenleving nauwelijks nog bekend. Parochies (pastores, bestuurders en parochianen) moeten ‘er op uit trekken’ om het Goede Nieuws van Jezus Christus te laten klinken. Dat vraagt niet alleen een aanpassing van werkwijzen, maar ook nieuwe wijzen van denken en beleven. Het vraagt om een nieuwe cultuur in de parochies. In de nieuw gevormde zones kunnen parochies elkaar daarbij helpen. Elke zone kan eigen accenten leggen.

In iedere zone komt een Missionair Team, wat het voortouw zal nemen. Het team staat onder leiding van een pastoor. In onze zone is dat pastoor Paul Verbeek. In het Missionair Team komen verder parochianen, die elkaar met verschillende talenten kunnen aanvullen en zich door de heilige Geest durven laten leiden. De vorming van de zones is geen reorganisatie of een fusie, maar een renovatie. In de bestaande parochies blijven hun pastorale teams en parochiebesturen werkzaam.

Voor meer informatie: Bisdom Breda bouwt verder aan een missionaire kerk in 5 pastorale zones