Wees niet bang

Het waren spannende dagen de afgelopen week. Er gebeurde van alles. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, en ook op het water en zelfs diep in het water. Alle onrust bij elkaar zorgt ervoor dat angst en onzekerheid als een deken om de aarde hangt. De grote vraag is: hoe ga je daarmee om? De evangelietekst van afgelopen zondag helpt ons daarbij. Wees niet bang, schrijft de evangelist Matteüs in hoofdstuk 10, 26-33, niets is bedekt of het zal onthuld, niets verborgen of het zal bekend worden.

Nu is angst iets wat bij het leven hoort. Een gezonde portie adrenaline zorgt ervoor dat je beter kunt presteren. Het maakt dat je zuinig op jezelf bent, op wie je bent of wat je belangrijk vindt in het leven. Ook de leerlingen van Jezus kenden angst, maar Jezus moedigt hun aan om hun angsten los te laten. Eigenlijk wilde Hij dat ze maar één angst belangrijk zouden vinden en dat is de vrees voor God. En dan niet vanuit het perspectief van een God die deze wereld met een harde hand wil regeren, maar een God die bij ons wil zijn.

Vrees voor God gaat in deze tekst over ontzag en bewondering. En dat heeft niets te maken met bang zijn. Vrees voor God heeft te maken met de bewondering die je kunt hebben voor zijn schepping. Voor als je op het strand wandelt en geniet van een mooie zonsondergang, voor als je naar de velden kijkt, voor alles wat bloeit en groeit, voor de vreugde die we hebben bij het zien van een pasgeboren baby. Er is zoveel om van te genieten, maar zien we het wel? Of hebben we ook vandaag met angst en beven naar alle gebeurtenissen in de wereld zitten kijken?

Lenie Robijn
Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie